Treći Milanovi dani

5. – 8. septembar 2024, Požega i Gorobilje

Otvaranjem izložbe radova nastalih na likovnoj koloniji i dodelom priznanja najuspešnijim učenicima, u nedelju 8. septembra 2024. su završeni treći „Milanovi dani“, manifestacija posvećena slikaru Milanu Tucoviću. Među nagrađenim mladim slikarima su: Una Rajević (OŠ „Petar Leković“, Požega), Aleksej Gordić (OŠ „Petar Leković“, Požega), Đurđa Todorović (OŠ „Milan Blagojević“, Lučani), Jovan Tanić (OŠ „Miloš Obrenović“, Aranđelovac) i Marijana Vukšić (Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci). Manifestacija je ove godine ugostila preko četrdeset mladih stvaralaca, učenika osnovnih i srednjih škola iz Požege, Užica, Lučana, Čačka, Katića, Sremskih Karlovaca, Aranđelovca i Ljiga.

Nagrađeni mladi pesnici, Ivana Ocokoljić (OŠ ,,Mićo Matović”, Katići), Milica Vukašinović (OŠ ,,Nada Matić“, Užice), Lenka Grković i Milica Gajić (Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci), imali su priliku da čuju svoju poeziju u izvođenju Kabarea „Nebula“ na književno-poetskoj večeri kojom je manifestacija otvorena, u četvrtak, 5. septembra, u Galeriji „Milan Tucović“.

Tokom četiri dana programa manifestacije publika je prisustvovala književnoj večeri Mihajla Pantića, o kome je govorio Gojko Božović, otvaranju izložbe fotografija „Čudo Svetog Save“ japanske autorke Akiko Koga, na kom su nastupili braća Teofilovići, kao i koncertu kamernog orkestra „Muzikon“ u dvorištu škole u Gorobilju. Mladi pesnici, učesnici manifestacije, učestvovali su u književnoj radionici Kajoko Jamasaki.

Manifestacija „Milanovi dani“ nastala je 2022. godine, sa ciljem da podstakne stvaralaštvo mladih, da ih upozna s različitim jezicima umetnosti i s mogućnostima njihovog preplitanja, istovremeno negujući sećanje na ličnost i delo Milana Tucovića, slikara i vajara rodom iz Gorobilja kod Požege.

– Milan Tucović je od najranijeg detinjstva u Gorobilju crtao, slikao, posmatrao prirodu, ali i svaku knjigu o umetnosti koja mu je bila dostupna. Naša želja je da deci i mladima prenesemo tu strast, da im pokažemo put kojim sloboda i kreativnost koju sada imaju može da preraste u nešto veliko – kažu organizatori „Milanovih dana“.

Milan Tucović u svom radu na jedinstven način spaja poetski doživljeno detinjstvo i lično iskustvo sa referencama iz književnosti, umetnosti, istorije i savremene kulture. U takvom svetu osobenog prostor-vremena likovi sa njegovih slika nas gledaju zapitano, tražeći od nas da sagledavamo suštinu postojanja mimo svakodnevice. Za njega je umetnost igra i spoznaja kroz koju uzrastamo, znanjem i osećanjem.



Milan Tucović je rođen 1965. godine u Požegi. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1991. godine. Živeo je i stvarao u Beogradu. Njegovi radovi su cenjeni i u zemlji i u inostranstvu i deo su mnogih privatnih i javnih kolekcija. Imao je više značajnih samostalnih izložbi u Srbiji, Francuskoj i u Japanu. Učestvovao je na više značajnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je raznih priznanja iz oblasti slikarstva. Iznenada je preminuo u avgustu 2019. godine.

Manifestaciju „Milanovi dani“ organizuje Osnovna škola „Emilija Ostojić“ iz Požege, uz podršku Sportsko-kulturnog centra Požega, a pod pokroviteljstvom Opštine Požega.

Muzičko – poetsko veče kabarea “Nebula” i nastup nagrađenih učenika – pesnika

Književno veče Mihajla Pantića, moderator Gojko Božović

Književna radionica sa Kajoko Jamasaki

Otvaranje izložbe Akiko Koga i nastup braće Teofilović

Likovna kolonija za učesnike

Koncert “Pod zvezdama” kamernog orkestra “Muzikon”

Otvaranje izložbe radova nastalih na likovnoj koloniji