Koncert škole moderne muzike “Oktava” iz Kragujevca

subota 24. februar 2024. u 20.00, sala bioskopa, ulaz slobodan

Ukoliko volite rock, džez, fank i bluz, ovaj događaj se ne propušta, posebno što pored sjajnih izvođača i kvalitetnih muzičkih pravaca i ulaz je slobodan. Vidimo se…

Istorijat škole
Škola moderne muzike “Oktava” osnovana je 1. oktobra 1990. godine u Kragujevcu, sa
željom da se kvalitetna muzika dvadesetog veka sačuva od zaborava. Muzičari okupljeni pod zajedničkom idejom želeli su da se sva znanja iz domena popularne muzike razumeju, saberu i podignu na viši nivo.
Predmet izučavanja je rok, džez i bluz muzika, odnosno moderni muzički žanrovi koji su obeležili dvadeseti vek. Među prvima ideju o školi rok muzike podržao je i legendarni Radomir Mihailović Točak.
Točak je zajedno sa Milanom Milosavljevićem – Mikicom, osnovao školu i počeo je sa velikim entuzijazmom da drži časove gitare.
Moramo napomenuti da je ova škola, sa svoje trideset i tri godine, najstarija škola ove vrste u Srbiji. U početku svog rada imala je samo odsek za gitaru i bas gitaru.
Danas se škola proširila na odseke za pevanje, bubnjeve i klavijature. Od samih početaka rada pa do danas kroz školu je prošlo više od 500 učenika. Neki od njih danas žive i bave se muzikom ne samo u Srbiji, već i u SAD-u, Kanadi, Australiji, Norveškoj, Španiji, Velikoj Britaniji.
Cilj našeg programa je da sistem izučavanja klasične (umetničke muzike) primenimo na popularnu muziku dvadesetog veka, i da ove muzičke žanrove (koji se već dugo tretiraju kao akademski), proučavamo temeljno i doslovno, i da ih kao takve prenosimo svojim učenicima.
Bogata koncertna aktivnost škole i veoma zapaženi nastupi naših učenika, naveli su nas na snimanje zvučnih i video zapisa najpoznatijih rok kompozicija (a koji se mogu čuti i videti na You tube kanalu škole).
Predavači zaposleni u našoj školi teže ka tome da sva svoja muzička znanja i ljubav prema muzici prenesu na učenike koji će u budućnosti očuvati tradiciju onih žanrova koji su pretstavljali pravu evoluciju u istoriji popularne muzike i ostavili neizbrisiv pečat na kulturu dvadesetog veka.
Škola gitare “Oktava” na najlepši način nastavlja tradiciju rok muzike započetu u Kragujevcu “sedamdesetih”. Imajući u vidu da postoji već trideset i tri godine, ogroman je broj koncerata održanih pod okriljem ove škole.
U skladu sa tradicijom koja postoji od samog početka rada pa do danas, naši učenici imaju priliku da na javnim časovima odsviraju kompozicije koje su naučili. Koncertne aktivnosti su prilika da se pokaže sav trud koji su uložili kako učenici tako i nastavnici, ozbilljno i doslovno proučavajući modernu muziku. U svom standardnom repertoaru učenici naše škole sviraju najteže i najzahtevnije kompozicije najvećih rok i džez muzičara poput izvođača kao što su Stevie Wonder, Sting, Santana i čuvenih grupa The Beatles, The Rolling Stones, ZZ Top…