8. “Požezija”

Ukoliko želite da učestvujete u ovogodišnjoj “Požeziji” prijavite se na naš mejl: skcpozega@gmail.com ili preko društvenih mreža. Možete učestvovati kao polaznici literarne radionice književnika Milana Ružića, takođe možete nam i poslati vašu pesmu koja će krasiti hol bioskopa na izložbi pesama, ili ako želite da recitujete ili pevate vaše autorske pesme – imate priliku da to uradite poslednje večeri ovog festivala.

“Požezija” ima tu lepotu i širinu jer pruža jednake šanse svima, kako profesionalnim tako i amaterskim umetnicima i izvođačima.

Organizovaćemo i jedan izvanredan poetsko-muzički kabare “Da, to su bili dani” (Pingović i Dugalić), a imaćemo i specijalne muzičke goste: “Tomovi” (Marija Mićović i Milan Marinković).

13. decembra je u holu bioskopa SKC Požega, otvorena izložba pesama polaznika radionice književnika Milana Ružića. Nakon izložbe je održan još jedan sastanak pesnika u skraćenom sastavu, kao poslednja priprema za poetsko-muzički festival “Požezija”.

Bila je ovo najuspešnija “Požezija” do sada. Toliko mladih i talentovanih pesnika iz Zlatiborskog okruga na jednom mestu, stvarno neverovatno.

Poseta je nadmašila i naša očekivanja, definitivno ljudi vole poeziju, samo je važno kako im se plasira.

Literarne radionice koje je držao književnik Milan Ružić, pokazale su se i više nego korisno, dobro i svrsishodno. Mladi su se oslobodili treme, olakšali su dušu, iskazali svoju kreativnost, pokazali talenat, hrabrost i umeće. Sledeće godine idemo i korak dalje – izdajemo zajednički zbornik pesama.

Naši muzički gosti “Tomovi” su bili fenomenalni, svoj najveći emotivni gubitak su pretvorili u jedan veliki umetnički dobitak, kao jedini opipljiv dokaz da je Mapaš ipak i dalje sa nama. Milane i Marija, veliko bravo, vaše izvođenje bilo je maestralno.

Voditeljka programa, Ivana Ivanović, poznatija kao “guslarka” bila je na visini zadatka, a čak je i direktor SKC Požega, Srđan Stevanović, stigao da po nešto odrecituje i otpeva.

Ovakve večeri ostaju urezane u sećanju pa taman da nemamo ni jedan jedini snimak ili fotografiju, ali na svu sreću i prednost današnje tehnologije, magija je ovekovečena.