Muzička trilogija

nedelja, 3. decembar u 20.00, sala bioskopa, ulaz slobodan

Jedna lepa saradnja sa Ministarstvom kulture.

Veče posvećeno srpskim autorima 19. i prve polovine 20. veka

Na programu su dela kompozitora: Isidora Bajića, Kornelija Stankovića, Jaše Tomića, Stevana Maleka, Josifa Šlezingera, Atanasija Nikolića, Rudolfa Fermana, Živka Hinića, Mirka Markovića…

Učestvuju: Tanja Andrijić, sopran i Uroš Dojčinović, gitara.

Gost večeri je Hor Kraljica Marija pod dirigentskom palicom Ivanke Stojkov.

————————————————————————

Tanja Andrijić, sopran je posle završenih osnovnih i magistarskih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Aleksandre Ivanović i Radmile Smiljanić, svoje usavršavanje nastavila na Univerzitetu u Manhajmu, u Nemačkoj, u klasi profesora Rudolfa Pjernaja. Nastupala je od Narodnog pozorišta u Beogradu, do Berlinske državne opere i Opere Lajpcig, gde je bila i članica njihovog ansambla.

Sve vreme uporedo održava brojne solističke i kamerne koncerte u Rusiji, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Kini, Rumuniji, Severnoj Makedoniji, Republici Srpskoj, kao i u velikom broju gradova u Republici Srbiji. Snimila je više trajnih nosača zvuka, između ostalih i za Produkciju gramofonskih ploča Radio-televizije Srbije. Tanja Andrijić je dobitnica nagrada „Zlatni beočug” i „Zlatna značka” Kulturno-prosvetnih zajednica Beograda i Srbije i ordena za višegodišnje misionarsko i prosvetiteljski zalaganje u Sankt-Peterburgu u Ruskoj Federaciji.

Članica je Krajiške srpske akademije nauka i umetnosti i Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Osnivač je i predsednica udruženja Hor Kraljica Marija u Beogradu.

———————————————————————

Uroš Dojčinović, gitarista, kompozitor, muzikolog, pedagog i publicista, umetnički direktor festivala VRNjCI, započeo je učenje klasične gitare i studije književnosti u Beogardu, diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a potom završio postdiplomske studije odbranivši dva doktorata na interdisciplinarnim muzičkim temama na Filološkom i Filozovskom fakultetu Univerzitetu u Beogradu.

Dojčinovićeva umetnička aktivnost obuhvata preko 3500 nastupa ostvarenih širom sveta, veliki broj radio i televizijskih emisija, više stotina održanih stručnih predavanja, majstorskih seminara i učešća u radu različitih domaćih i međunarodnih žirija. Objavio je preko 600 stručnih radova i snimio više od 70 diskografskih izdanja (LP-ploča, muzičkih kaseta, CD i DVD albuma) za različite izdavačke kuće u Evropi, Americi i Aziji.

Za višestruko umetničko delovanje nagrađen je sa više od 60 medalja, plaketa, diploma i drugih priznanja u zemlji i svetu.