Pozorišna predstava “Što se bore misli moje“

Sreda, 25. oktobar u 20.00, sala bioskopa, cena ulaznice 500 din.

Povodom 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića, SKC Požega vas poziva na pozorišnu predstavu “Što se bore misli moje“ – 25.10.2023. od 20 h u SKC Požega.

Broj za rezervaciju karata: 064 8938 620.

Istorijska melodrama o knezu Mihailu i njegovoj velikoj ljubavi grofici Juliji Hunjadi i o senkama koje su se nadvile nad njima.

O strahovima i nadama „balkanskog Hamleta“ kako su ga sa razlogom nazivali, iščekivanju dolaska na presto, i o značajnim ličnostim na srpskom dvoru sredinom 19. veka. Breme koje pritiska kneževski par preti da u prah smrvi dotada nepomućenu bračnu sreću. Ovo je priča o strastima, prevari i smrti, ali i o teretu i odgovornosti koju donosi vlast, o stradanju i žrtvi.

Autorka Zlata Tipold, nadahnuta autorskim romanom „Bezdno“ S. Velmar Janković i vođena željom da se teatarski oživi veliki i voljeni srpski knez Mihailo Obrenović, kao i ovaj teški, ali i oslobodilački period srpske istorije, u saradnji sa glumcima Nebojšom Đorđevićem i Draganom Obradović, publici na radost i sećanje.

Komad je premijerno izveden u decembru prošle godine i na stalnom je repertoaru beogradskog pozorišta “Slavija”, a odigrana je i pred brojnom publikom u Srbiji, ali i Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ova istorijska melodrama nastala je u saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije.

Sublimira najvažnije i najistaknutije događaje, kako njihovog ličnog života, tako prilika i neprilika u čitavoj Srbiji i Evropi u periodu između 1858. i 1868. godine. Od Mihailovog boravka u izganstvu, preko povratka na vlast, do stravičnog atentata.