Interakcija 2023: Festival kratkog dokumentarnog filma

17. – 22. avgust, sala bioskopa, ulaz besplatan

Drugo izdanje Festivala kratkog dokumentarnog filma biće održano istovremeno u Čačku, Požegi i Užicu.

Umetnički direktor i selektor Festivala Dejan Petrović odabrao je 22 kratka dokumentarna filma u okviru takmičarskog i dva prateća programa (U fokusu i Interscreen).

Posvećen kratkim kreativnim dokumentarcima, koji originalnošću i inovativnošću doprinose pomeranju granica dokumentarnog filma, Interakcija Festival prikazaće u Takmičarskom programu 15 jedinstvenih, stilski i tematski različitih kratkih dokumentaraca najznačajnijih svetskih autora kratkog dokumentarnog filma, od dobitnika najprestižnijih nagrada na IDFA, Sandensu, Kanskom festivalu do kandidata za Oskara za najbolji kratki dokumentarac i za nagradu Doc Aliance Award.

Program „U fokusu”, posvećen je delu istaknutog srpskog i jugoslovenskog reditelja i scenariste Puriše Đorđevića (1924-2022), inače rođenog u Čačku. Pored velikog doprinosa domaćoj i svetskoj kinematografiji dugometražnim igranim filmovima, Puriša Đorđević ostavio je i značajan pečat na polju dokumentarnog filma kao autor više od 50 kratkih dokumentaraca, od kojih su neki prikazivani i nagrađivani na festivalima u Kanu i Veneciji.

U okviru vantakmičarskog programa „Interscreen” biće prikazani kratki dokumentarci učesnika Kampa i Radionice.

Filmove u takmičarskom programu ocenjivaće žiri koji čune: Urška Djukić (Slovenija), Inka Achte (Finska) i Luka Papić (Srbija). Nagradu obezbeđuje Sirogojno Company, a pored nagrade za najbolji film, biće dodeljene i nagrade publike i žirija mladih.

Ceo program pogledajte na linku: https://www.interaction.rs/sr/program/