8. septembra 2023. Beogradska Filharmonija će nastupiti na Trgu Slobode u Požegi

A sada nešto božanstveno i veličanstveno. Koncert Beogradske filharmonije na Trgu slobode u Požegi.
Neizmerno se radujemo činjenici da će 80 izvanrednih muzičara svirati najkvalitetniju muziku u centru našeg malog lepog grada.

Beogradska filharmonija upravo ove godine slavi 100 godina postojanja, a naša Ustanova kulture je nedavno proslavila 60 godina postojanja.
Ovi jubileji prijaju ali i nekako obavezuju da se još više radi na razvoju kulturne politike.
Za nas je ovo nešto više od običnog događaja, za nas ovaj koncert predstavlja prvi veliki korak ka kulturnoj decentralizaciji Srbije.
Neka upravo iz Požege krene nešto ovako veliko, važno i značajno, kada je kultura u pitanju.

Potrebna je mnogo veća saradnja između ustanova od nacionalnog značaja i lokalnih centara za kulturu, podrška Ministarstva kulture kada je u pitanju umrežavanje kulturnih centara Srbije, kako bismo svi zajedničkim snagama kreirali održiv sistem funkcionisanja kulturne politike naše države.
Uvereni smo da ovakvi događaji mogu postati najnormalnija pojava, redovna aktivnost i nešto što će postavljati temelj zdravog i prosvećenog društva.

Nije bilo lako dogovoriti ovaj koncert, jer možete se i sami uveriti, da Beogradska filharmonija ima zakazan repertoar i za sledeću godinu, zatim ozvučenje, bina i rasveta su trostruko veći i zahtevniji od bilo kog običnog koncerta. Ali nismo se predali bez obzira na sve poteškoće u organizacionom smislu.
Bilo je dosta sastanaka, pregovora i na našu sreću, došli smo do konačnog dogovora.

Zahvaljujemo se Opštini Požega na svesrdnoj pomoći i podršci, jer kultura polako ali sigurno postaje veoma bitan faktor u našem gradu.
Ovakvim ozbiljnim pristupom, počinjemo da ličimo na velike gradove i samo na taj način možemo zadržati mlade da ovde ostanu.

Uskoro stiže autoput do Požege, velike šanse za nova radna mesta, ali nije to jedino važno da bi čovek bitisao, potreban je kvalitetan i sadržajan društveni život.
Bez kulture nema duševne infrastrukture, jedino ona u potpunosti izdvaja čoveka od drugih živih bića. Kada oduzmemo sve instikte i primarne potrebe, šta nam ostaje? Mislite o tome.