Koncert muzičkog sastava “Kalem”

Utorak, 14. februar 2023. u 20.00, cena ulaznice 300 dinara

Kalem je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku balkanskih prostora, odevenu u novo ruho. Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi – približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva.

Stefan Ilić – pevač, violinista i kompozitor koji je svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio u Školi za muzičke talente u Ćupriji gde je već kao veoma mlad pokazivao naklonost ka kreativnom radu. Nakon završene Muzičke akademije započinje karijeru kao izvođač kroz nekoliko različitih sastava klasične i tradicionalne muzike, sa kojima beleži više stotina nastupa po najvećim dvoranama u zemlji i inostranstvu. 2017. godine započinje lični projekat revitalizacije tradicionalne muzike sa balkanskog poluostrva i, zajedno sa Dušanom Popovićem Lipovcem, osniva sastav Kalem.

Dušan Popović Lipovac – gitarista, kompozitor i autor udžbenika za učenje gitare. Srednju muzičku školu završio je u Beogradu, a Muzičku akademiju u Novom Sadu. 2014. godine biva izabran kao jedan od 50 stipendista za festival Pravoslavne horske muzike u Sankt Peterburgu. Iste godine upisuje master studije muzičkog istraživanja u Mursiji (Španija), gde započinje master rad na temu “Interakcija i fuzija balkanske muzike sa flamenkom” koji je poslužio kao osnova za njegovu kompozitorsku delatnost. 2017. godine se udružuje sa Stefanom Ilićem i započinje projekat Kalem.